Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde tarım arazisinde ve ormanlık alanda etkili olan yangın nedeniyle Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’na girişler durduruldu. Boğaz trafiği askıya alındı. Çanakkale!’de 18 Haziran akşamüstü başlayan yangın, gece yarısından sonra sabaha karşı da devam etti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, can ve mal kaybının olmadığını 300 hektarlık alanın yangından etkilendiğini açıkladı.
Gelibolu Yarımadası’nda, ilçeye bağlı Kumköy yakınındaki Akbaş mevkisindeki ekili arazide anız yakımı nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi.
Valilikten yapılan açıklamada, orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, Belediye ve İl Özel İdaresi ekiplerince uçak, helikopter, arazöz, itfaiye ve iş makineleri ile havadan ve karadan müdahale edildiği bildirildi.
Bölgede 362 kişiden oluşan ekipler, 9 uçak, 6 helikopter ve 67 kara aracıyla, rüzgarın da etkili olduğu bölgede yangını kontrol altına almak için müdahalesini sürdürüyor.
TIKLAYIN – Çanakkale’de orman yangını: Gelibolu tarihi alanı boşaltılıyor
Gelibolu tarihi alanı boşaltılırken
Tedbiren bir köy boşaltıldı
Valilikten yapılan açıklamada, yangın nedeniyle önlem amacıyla Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünün tahliye edildiği belirtildi.
Valilik tarafından çalışmaların koordinasyonunun sağlandığı, yangını kontrol altına almak için ekiplerin havadan ve karadan seferber olduğu ifade edilen açıklamada, gerek şehitlikleri gezmek için gelen ziyaretçilerin gerekse bölgede yaşayanların dikkatli olmaları istendi.
Ayrıca, Kumköy ile Büyükanafarta köyleri arasındaki yolun ulaşıma kapatıldığı öğrenildi.
Boğaz trafiği askıya alındı
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, söz konusu yangın nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındığı duyuruldu.
Yumaklı: Anız yakılmasıyla başlayan yangına müdahale ediyoruz
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul Yangın Harekat Merkezi’nden Çanakkale Eceabat’taki yangını takip etti. Bölgeye gelen Bakan Yumaklı, Yangın Yönetim Aracından çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Yumaklı’ya AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale milletvekilleri İsmet Güneşhan, Özgür Ceylan, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak eşlik etti.
Yangının son durumuna ilişkin açıklama yapan Yumaklı, şunları söyledi:
“Yangınla ilgili ilk bildirimi saat 16.05’te aldık. Arkadaşlarımız saat 16.11’de müdahaleye başladılar. Hava sıcaklıklarının arttığı şu dönemde; özellikle bu yangının da ziraat alanından çıktığını düşünürsek, vatandaşlarımızın çok daha hassas olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Anız yakma konusunun bir cezai yaptırımı olduğunu, hatta orman yangınına sirayet edecek şekilde olmasının çok daha ağır yaptırımlara sebep olacağını kendilerine tekrar hatırlatmış olalım. İklim değişikliğinin bize olan etkisinin yoğunlaştığını bugünlerde vatandaşlarımızla omuz omuza vererek yeşil vatanımızı korumakla ilgili bütün mücadele hep birlikte vereceğiz. Şu anda diğer bölgelerden takviye ekiplerini oraya sevk etmiş durumdayız.
Şu an itibariyle rüzgar hızı saatte 40 kilometre. Bulunduğumuz bölgede nem oranı da aynı şekilde, yüzde 40’lar civarında. Hava sıcaklığı da yüksek seyrediyor. Arkadaşlarımız mücadeleye devam ediyor. Şu an için belirli bir noktada tutmak için gayretleri var. Ayrıca Büyük Anafartalar köyünün boşaltılmasını istedik. Diğer kamu kurumlarıyla birlikte omuz omuza vererek inşallah bu süreci de büyük bir sorun olmadan atlatacağız.”
Yangınla mücadele eden ekipler Büyük Anafarta Köyü’nden geçiş yaptı
“Can ve mal kaybı yok; 300 hektarlık alan etkilendi”
“Bugün 42 adet orman yangını oldu. Bu orman yangınlarının 22’si orman içinde 20’si de orman dışında gerçekleşti. 5 adet yangın bizim üst risk grubunda dediğimiz yangın türünden gerçekleşti. Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Uşak. Şu anda içinde bulunduğumuz Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde halihazırda devam eden bir yangın söz konusu. Yine Uşak’ta devam eden bir yangınımız var. Diğerlerinin hepsi kontrol altına alındı. Eceabat’taki yangınla alakalı 16.05’te ilk tespit yapıldı. 16.11’den itibaren müdahale başladı. 9 uçak, 6 helikopterle başlamıştık. Şu anda bu hava araçlarımız gün batımı nedeniyle inmek durumunda kaldılar.”
“Boğaz tedbiren kapatıldı”
“Bir gece görüşlü helikopter ile hava araçlarımızdan devam etmiş olacağız mücadeleye. Şu anda 94 adet arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçlarımız ve 540 personelimizle mücadeleye devam ediyoruz. Büyük Anafartalar köyünün tedbiren boşaltılmasını istemiştik. Onun dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit eden bir husus yok. Bu köyden de herhangi bir şekilde bir sağlık sorunu yaşayan ya da bir can ya da mal kaybı söz konusu değil. Çanakkale Boğazı da gemi trafiğine kuzey güney yönünde kapatıldı tedbiren. Gelibolu tarihi alanına da girişler durdurulmuştu. Şu anda 28 kilometre saat rüzgar hızı söz konusu. Nem yüzde 68, sıcaklık 23 derece. Yani şartlar bizim lehimize çok şükür. Devam ediyor. İlk tespitlerimize göre tabii ki nihai durumda bilgisini vereceğiz ama tahminimize göre 300 hektarlık bir alanın etkilenmesi söz konusu.”
Tarihi alanlar boşaltıldı
Çanakkale Tarihi Yarımada’nın Çimen Tepe Mevkii’nde de orman yangını çıktı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bölgede bulunan ziyaretçileri tedbir amacıyla alandan tahliye etmeye başladı.
Çanakkale Valiliğince yapılan açıklamada, “Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’na girişler ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur.” ifadesi kullanıldı.