Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nde önemli değişiklikler yapma kararı aldı. Bu değişiklikler özellikle kaşar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerin eritme peynir olarak adlandırılması ve piyasaya sürülmesini yasaklamayı hedefliyor. Güncellemeler, tüketicilerin yanıltılmasını önlemek ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Peynir Tebliği taslağı, ilgililerden ve kamuoyundan gelen görüşlerin değerlendirilmesi sonrası son halini alacak. Tebliğ taslağına göre, eritme peynirin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar peyniri gibi geleneksel-yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilmesi ve satılması yasaklanacak. Ayrıca, eritme peynir etiketinde punto büyüklüğü artırılarak en az 3 milimetre olacak.
Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak ve sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ile tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak. Bu düzenlemeler, tüketicinin yanıltılmasının önüne geçerek ne yediklerini bilmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Nisan ayında da benzer bir düzenleme ile gıda etiketlerinde yenilikler yapılmıştı. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan ürünlerin etiketinde, aroma ile ilgili gerçek gıda görselinin kullanılması yasaklanmıştı. Ayrıca, gıdanın adının aynı büyüklükte, aynı yazı tipinde, aynı stilde ve arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde yazılması kararlaştırılmıştı. Bu düzenlemeler, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve yanıltılmasının önlenmesi için yapılmıştı.