Meteor olduğundan şüphelenildi, uzmanı açıkladı: “Uzay çöpü olabilir”

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, dün akşam saatlerinde yurdun çeşitli illerinde, gökyüzünde süzüldüğü görülen parlak ışık kütlesine dair değerlendirmelerde bulundu.  Doç. Dr. Mesut Yılmaz, bu parlak ışık kütlesinin hızı dolayısıyla meteordan ziyade “uzay çöpü”ne benzediğini bildirdi.

“Meteora benzemiyor”

Bu konuda yayınlanan görüntülere ilişkin net bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Yılmaz, “İlk izlenelim olarak, görüntülere baktığımızda o cisim meteora benzemiyor. Çünkü atmosfere giren cismin hızı biraz düşük duruyor. Meteorlar çok daha hızlı atmosfere giriş yapıyorlar. En düşüğünün saatteki hızı 40 bin kilometre ve bu 260 bin kilometreye kadar çıkabiliyor ama oradaki görüntüye baktığımızda düşük hızlı bir cisme benziyor. Bir uzay çöpü olma ihtimali var” şeklinde konuştu. Uzayda binlerce uydu bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Gökyüzünde görünen, bu uydulardan, uzay istasyonundan ya da roketlerden kopan bir parça olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Düştüğü yer ile ilgili bir sıkıntı yok”

Meteor olsaydı bunun hissedilebileceğini savunan Yılmaz, “Yani düştüğü yerde ciddi bir krater, bir patlama, ormanlık alana düşerse yangın, denize düştüğünde de küçük bir çaplı tsunami oluşurdu. Yani patlamanın etkisi muhakkak hissedilirdi” dedi. Yılmaz, “İnsan yapımı bir şeyse eğer onlar da aslında parçalanır, ufalanırlar ve yere düştüklerinde de çok fazla ciddi bir etkisi olmaz. Zaten o yüzden herhalde düştüğü yerle ilgili bir sıkıntı olmadı henüz” ifadelerini ekledi.

“Dünyada her yıl binlerce düşüyor”

Yılmaz, meteor düşmelerinin doğal süreçler olduğuna da dikkat çekti.Yılmaz,  “Dünyaya her yıl binlercesi zaten düşüyor. Bazıları böyle irili ufaklı oluyor, bazıları birazcık daha büyük olabiliyor. Burada da anormal bir durum yok. Yeter ki 30 metreden daha büyük çaplı meteorlar düşmesin. Bizim en büyük korkumuz onlar. Çünkü gerçekten dünyaya ciddi hasarlar, zararlar verebilir” sözlerini kullandı.

Yılmaz, gökyüzünden düşen bir parçaya rastlanması durumunda buna dokunulmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, “Çünkü bunlar zaman zaman radyasyon içerebiliyor. Uzak dursunlar ve hemen yetkililere haber versinler” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir